LIFESTYLE

U Crnoj Gori se danas ne može koristiti Viber i What's Up iz ovog razloga

Propagandne poruke iz Kine i Velike Britanije

Redakcija

16.10.2016

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora /MANS/ osudila je gašenje aplikacija "Viber" i "What's up" u Crnoj Gori, navodeći da je riječ o "nezabilježenoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja", te da ova odluka ne doprinosi povećanju povjerenju građana u izborni proces.
 
"Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbjedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih djela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava", kaže se u reagovanju MANS-a.

Prema njihovim riječima, nezabilježena cenzura internet-servisa na dan izbora pravda se neželjenim porukama koje se šalju korisnicima. 

"Međutim, neželjene poruke se, svakako, ne šalju prvi put korisnicima u Crnoj Gori, pa se time sigurno ne može opravdati ovakva cenzura interneta, odnosno onemogućavanje korištenja ovih alata", naglašavaju u MANS-u.

U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da se cenzurom interneta služe samo najrepresevniji režimi i da crnogorske institucije nikada do sada nisu ograničavale građanima pristup internetu.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost naredila je svim telekomunikacionim operatorima u Crnoj Gori da isključe mogućnost korištenja aplikacija "Viber", "What's up" i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana upotrijebljeni za upućivanje propagandnih poruka iz Velike Britanije i Kine domaćim korisnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.