LIFESTYLE

Instagram testira opciju video prijenosa uživo

Novo na društvenoj mreži

Redakcija

24.10.2016

Nakon što je Instagram nedavno predstavio opciju Stories u kojoj su, po uzoru na Snapchat, korisnicima omogućili objavljivanje fotografija i videozapisa u jednom albumu koje nestaju nakon 24 sata, Zuckerbergova društvena mreža sada testira novu opciju koja će razveseliti veliki broj korisnika Instagrama.

Iako još nema nikakvih službenih informacija, glasine koje kruže mrežom kažu kako ova kompanija trenutno testira opciju video prijenosa uživo – nakon što su se prošle godine pojavili Meerkat i Periscope, aplikacije koje su omogućile jednostavne video prijenose putem mobilnih telefona, uskoro je ovu opciju predstavio i Facebooka, a čini se kako će se uskoro pojaviti i na Instagramu.

Fotografije objavljene na jednoj ruskoj stranici prikazuju opciju "Go Insta" na Instagramu te s aktivacijom te opcije korisnici započinju s video prijenosnima uživo, dok će se informacija o live videu prikazivati u gornjem dijelu aplikacije, gdje se prikazuju korisnici koji objavljuju priče.

Uz profilnu sliku korisnika koji objavljuju video uživo prikazat će se i oznaka Live tako da će svi korisnici odmah pri pokretanju Instagrama moći vidjeti ko emitira video i brzo i jednostavno se uključiti u prijenos.

Iz Instagrama su, naravno, odbili komentirati ove glasine, no s obzirom na veliku popularnost ove opcije, gotovo je sigurno kako će u budućnosti i korisnici ove aplikacije moći objavljivati svoje videozapise uživo.

Također, novinari The Vergea kažu kako im njihovi izvori iz industrije već godinu dana govore kako će Instagram s vremenom sigurno omogućiti live video tako da je, čini se, samo pitanje vremena kada će iz ove kompanije službeno najaviti novu opciju.

Osim što Zuckerberg vjeruje kako su live video prijenosi budućnost, na ovaj način Facebook i Instagram mogli bi privući i dio novca s tržišta televizijskog oglašavanja jer bi prijenose uživo popularnih korisnika Instagrama (slavnih osoba ili stranica) sa stotinama hiljada ili milionima pratitelja mogli pratiti brojni korisnici kojima bi se tokom prijenosa mogle prikazivati reklame.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.