Prvi put od 2001. Apple je zabilježio godišnji pad prihoda

Četvrti fiskalni kvartal

Redakcija
26.10.2016 21:52

Apple je jučer objavio finansijske rezultate za četvrti fiskalni kvartal u kojem su ostvarili prihode i prodaju koja je u skladu s ranijim očekivanjima analitičara.

Tako je u ovom tromjesečnom razdoblju Apple prodao 45,5 miliona iPhonea, što je malo više od 44,8 miliona koje su očekivali tržišni analitičari, prodano je 9,2 miliona iPadova i 4,8 miliona Macova.

Ukupan prihod koji je Apple ostvario u ovom kvartalu iznosi 46,9 milijardi dolara, uz 9 milijardi dolara profila, a iako je riječ o velikim ciframa, one predstavljaju pad prihoda i profita u odnosu na isti kvartal 2015. godine kada je prihod iznosio 51,5 milijardi dolara, a profit više od jedanaest milijardi dolara.

Također, smanjena je i prodajna marža s 39,9 posto prošle godine na 38 posto u posljednjem kvartalu. Gledajući cijelu fiskalnu godinu, ovo je prvi puta da je Apple zabilježio godišnji pad zarade (u odnosu na godinu ranije) još od 2001. te je tokom prethodne fiskalne godine ostvaren prihod od 217 milijardi dolara, što je smanjenje u odnosu na 233,7 milijardi koliko je prihod iznosio godinu dana ranije – na što je ponajviše utjecao pad prodaje iPhonea.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za njihovim uređajima u posljednja tri mjeseca ove godine kada je tradicionalno najveća potrošnja i hoće li Cookova kompanija ostvariti bolje ili lošije brojke u odnosu na posljednji prošlogodišnji kvartal.

U Apple tako očekuju prihode između 76 i 78 milijardi dolara, a slične cifre očekuju i analitičari s Wall Streeta, a s obzirom kako je u posljednjem kvartalu prošle godine ostvaren prihod od 75,9 milijardi dolara, jasno je kako u Appleu ipak očekuju lagani rast i povećanu potražnju za njihovim uređajima.

Jedan od problema koji bi mogli imati, upozoravaju na Tech Cruncheu, jest proizvodnja dovoljne količine pametnih telefona jer se već danas u SAD-u mora čekati nekoliko sedmica za isporuku iPhonea 7 Plus.

S obzirom na probleme u koje je upao Samsung s Galaxy Noteom 7, vjerovatno će se dio korisnika, umjesto Samsungovog phableta, odlučiti na kupovinu Appleovog iPhonea 7 Plus tako da Cook i ekipa moraju biti spremni na povećanu potražnju i pripremiti dovoljnu količinu telefona za navalu koja se očekuje krajem ove godine. 

NA VRH