LIFESTYLE

Udio iPhonea u padu: Potpuna dominacija Androida na tržištu smartphonea

Objavljene nove informacije

Redakcija

3.11.2016

Analitička kompanija Strategy Analytics objavila je informacije o udjelima operativnih sistema na tržištu pametnih telefona te je tokom trećeg kvartala zabilježeno povećanje udjela Googleovog Androida.

Ovaj operativni sistem instaliran je skoro na devet od deset isporučenih telefona na svijetu te je u trećem kvartalu 2016. zauzeo 88 posto tržišta. Linda Sui iz Strategy Analyticsa komentirala je kako je Android u ovom tromjesečnom razdoblju povećao svoj udio 'na štetu svih ostalih operativnih sistema', što se prvenstveno odnosi na Apple i njegov iPhone koji je zabilježio pad udjela na tržištu i sada taj udio iznosi dvanaest posto.

'Appleov iOS izgubio je udio u odnosu na Android i pao na samo dvanaest posto tržišnog udjela ponajviše zbog slabije prodaje u Kini i u Africi', dodala je Sui. Što se ostalih operativnih sistema tiče – tu se prvenstveno misli na mobilne Windowse i BlackBerry koji su proteklih godina držali sitni dio tržišta, danas su oni 'gotovo pa nestali' u tromjesečnom razdoblju između jula i septembra.

Iz Strategy Analyticsa ipak upozoravaju kako telefone s Googleovim mobilnim operativnim sistemom proizvodi stotine kompanija, ali jako mali broj njih ostvaruje (značajan) profit, dok Apple, usprkos padu udjela na tržištu, i dalje najveći profit ostvaruje prodajom iPhonea.

Što se tiče ukupnog stanja na tržištu pametnih telefona, tokom trećeg kvartala isporučeno je oko 375 miliona uređaja, što je povećanje od šest posto u odnosu na 354,2 miliona u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je u tom razdoblju udio Androida porastao za više od deset posto, dok je udio iPhonea pao za 5,2 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.