LIFESTYLE

Iz Googlea tvrde da Android nije gušio konkurenciju

Američki internet gigant odbacio optužbe Europske komisije

(A. S.)

10.11.2016

Američki internet gigant Google odbacio je danas optužbe Evropske komisije da drži dominantne pozicije sa svojim Android sistemom za mobilne telefone i time krši zakone o konkurenciji.

- Android nije gušio konkurenciju, on je naprotiv širio - rekao je Kent Walker, potpredsjednik ove američke kompanije u objavi na blogu.

Evropska komisija je u aprilu optužila Google u vezi njegovog operativnog sistema Android, koji obuhvata 80 posto svjetskog tržišta pametnih telefona, prema istrazi pokrenutoj godinu dana ranije.

- U sadašnjoj fazi istrage smatramo da svojim ponašanjem Google onemogućuje korisnicima veći izbor aplikacija i mobilnih usluga i da kompanija koči inovacije drugih aktera, čime krši propise o konkurenciji Evropske unije - rekla je tada europska komesarka za politiku konkurencije Margarethe Vestager, danska političarka.

U odgovoru američke grupe na ove optužbe poslatom danas navodi se da "ekosistem Android pažljivo balansira interese korisnika, onih koji razvijaju programe, proizvođača i mobilnih operatera", napisao je Walker.

On je na blogu također napisao da je Evropska unija ignorirala ulogu proizvođača iPhone Apple kada je uputila optužbe Googlu o gušenju konkurencije.

Walker je napisao da se ignoriranjem konkurencije s Applom izostavlja odlika koja definiše današnje kompetitivno tržište pametnih telefona.

Google je početkom novembra odbacio optužbe EU da suzbija konkurenciju i da svoj dominantan položaj na tržištu koristi da sistematski favorizuje svoj servis za kupovinu online.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.