LIFESTYLE

Huawei će s ovim telefonom napasti Galaxy S8 i iPhone 8

Hrabre najave

Avaz.ba

14.11.2016

Iz Huaweija ne skrivaju svoje dugoročne planove te su već nekoliko puta najavili kako u budućnosti žele napasti Samsung i Apple i postati najveća mobilna kompanija na svijetu.

Trenutno zauzimaju treće mjesto u svijetu po broju isporučenih telefona, a vrh žele napasti s telefonima poput modela P9 čija bi prodaja uskoro mogla premašiti deset miliona od aprila ove godine kada je lansiran. Za sljedeću godinu planiraju njegovog nasljednika P10 te će, prema glasinama koje kruže mrežom o ovom uređaju, 'desetka' biti prava zvijer s kojom će ova kineska kompanija konkurirati najboljim Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima.

Dijagonala ekrana Huaweijeva smartphonea P10 trebala bi iznositi 5,5 inča uz rezoluciju od 1440x2560 piksela (ove dimenzije i rezolucija postaju standard za top modele smartphonea), radit će na novom Kirin 960 čipsetu s osmojezgrenim 2,3GHz procesorom koji će biti puno snažniji, ali i štedljiviji u odnosu na procesor iz modela P9 te će imati čak 6GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu podataka – vjerojatno će biti dostupni i modeli s manje memorije za pohranu koji će, naravno, biti jeftiniji.

Što se ostalih opcija tiče, na Phone Areni spominju 12MP stražnju kameru (trenutno nema informacija hoće li to biti dualna kamera kao i na modelu P9, ali nadamo se da hoće), prednju 8MP kameru za selfije te posljednju verziju Androida Nougat. Predstavljanje ovog telefona očekujemo krajem marta ili početkom aprila, dakle vjerojatno malo poslije nego što Samsung predstavi Galaxy S8/S8 Edge, ali puno prije u odnosu na iPhone 8 kojeg očekujemo tokom septembra.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.