LIFESTYLE

Twitter uvodi "žuti karton" za prestupnike

Društvena mreža od korisnika zahtijeva lijepo ponašanje

(D. K.)

16.2.2017

Društvena mreža na kojoj se često vode žustre rasprave, a neki je koriste i za neprimjereno vrijeđanje i maltretiranje, Twitter, već duže vremena aktivno se bori protiv ovakvih negativnih pojava.

Oni koji krše pravila o lijepom ponašanju i izlaze iz okvira civilizirane rasprave mogu biti prijavljeni, a Twitter ih ponekad suspendira i briše one posebno maliciozne korisničke račune.

Ovih su dana korisnici, pak, primijetili da se pojavila i "međumjera" - privremena polu-suspenzija korisnika na period od 12 sati. U slučajevima kada se neko od twitteraša ogriješi o pravila i objavi "potencijalno uvredljiv sadržaj", Twitter mu pošalje obavijest o "kazni" koja uključuje 12 sati ograničavanja funkcija korisničkog računa.

Ovako kažnjenim korisnicima iz objava biva izbrisan sporni sadržaj, a sve što u narednih pola dana objave postaje vidljivo samo njihovim followerima. Po isteku "time-outa" račun se vraća u izvorno stanje.

Prilikom kažnjavanja, kažnjenima Twitter samo dojavi da su suspendirani na 12 sati, bez dodatnog pojašnjenja, piše Bug.hr.

Stoga, za sada nije jasno kako tačno funkcionira otkrivanje manjih verbalnih delikata, no po prvim se izvještajima čini kako to mreža obavlja automatski, prepoznajući ključne uvredljive riječi ili vrijeđanje osobe izvan kruga followera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.