LIFESTYLE

Nova Windows opcija: Miš i tastatura odlaze u prošlost, sve operacije će se obavljati pogledom

Avaz.ba

5.8.2017

Microsoft je objavio novu "Insider preview build" verziju (najava opcija koje će tek biti omogućene) Windowsa 10 koja je donijela podršku za kontroliranje računara i operativnog sistema pogledom, odnosno očima.

Naravno, za korištenje ove opcije bit će neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, tj. hardver kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira donijeti opciju praćenja pokreta očiju (Eye Tracking).

Eye Tracking će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontroliraju bez klasične upotrebe tastature i miša. Alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje. Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične dijelove ekrana kontrolirati računalo ili čak pisati po ekranu kao da pišu po tastaturi.

Ova će opcija posebno biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontroliranja operativnog sistema.

Funkcija je trenutno dostupna u beti operativnog sistema, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. "insideri".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.