LIFESTYLE

Stiže novi FireFox i nikad nije bio bolji

Avaz.ba

9.8.2017

Novo izdanje browsera Firefox u pripremi je već neko vrijeme, a pod verzijom 55 donosi mnogo noviteta. Krenimo redom.

Broj 55 to možda ne sugeriše, ali u pitanju je jedna od najznačajnijih nadogradnji za Mozillin browser do sada. Pored toga što ranija izdanja i konkurenciju u smislu brzine rada ostavlja u prašini, tu je i niz drugih značajki.

Vatrena lisica u turbo modu

Od mnogih noviteta, tu je i novi odjeljak u postavkama preglednika, nazvan Performance. Korisnici Firefoxa moći će odabrati koristiti preglednik uz preporučene postavke za performanse, ili prilagoditi hardversku akceleraciju te postaviti ograničenje na broj procesa koji se mogu izvoditi istovremeno.

Kako je spomenuto ranije, otvaranje velikog broja tabova brže je no ikad, što znači da je preglednik bez problema moguće zatvoriti u potpunosti i vraćati ga 'u život' bez čekanja koje se mjeri u minutama. Čitave sesije pregledavanja moći će se ponovno otvoriti u treptaj oka.

Povećana produktivnost

Za produktivnost je bitna spomenuta brzina, no tu su i druge značajke. Firefox 55 donosi integrirano rješenje za hvatanje screenshota, bez potrebe za korištenjem drugih rješenja ili dodataka. Za sada je ovaj segment u sklopu testa te ga neće dobiti baš svi koji preuzmu 55-icu na svoja računala. No, moguće ga je aktivirati ručno odlaskom na about:config te potragom za extensions.screenshots.system-disabled. Tu pak valja napraviti dvostruki klik te izmijeniti vrijednost na false. Odmah potom pokazat će se alat za screenshote.

Korištenje nove opcije je krajnje jednostavno - dovoljno je kliknuti na ikonicu škara u alatnoj traci te selektirati regiju koja se želi snimiti u formatu .PNG ili prebaciti na vlastiti cloud (odakle je moguće dijeliti sadržaj s drugima na webu i društvenim mrežama).

Dobrodošli u WebVR svijet

55-ica donosi i podršku za WebVR standard, koji omogućuje korisnicima da se služe sustavima za virtualnu stvarnost na webu. Mozilla navodi kako je Firefox ovim potezom postao prvi Windows preglednik koji podržava virtualnu stvarnost.

Tu je još i dodana podrška za WebRTC (podrška za stereo mikrofone), a polako se gube tragovi Adobe Flasha. Pojednostavljeno je ispisivanje sadržaja s Reader Modea, a izvođenje aplikacije za različite platforme je prilagođeno posebnim doradama kako bi stvari funkcionirale što je optimalnije moguće.

Ponešto je izmijenjen i address bar, kako bi korisnici lakše mogli naći ono što žele - a drastično je povećana i razina sigurnosti.

Kako i gdje preuzeti?

Izdanje Firefox 55 dostupno je za preuzimanje sada na službenim stranicama, za platforme Windows, Mac i Linux. Firefox za Android bi se također trebao pojaviti na Google Play Storeu svakog trenutka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.