Još jedna loša strana novog iOS-a: Apple uklanja više od 180.000 aplikacija

Avaz.ba
21.09.2017 21:17

Sa objavljivanjem iOS 11 operativnog sistema Apple je zvanično prestao da podržava 32-bitne aplikacije. 

To znači da će sa marketa App Store uskoro nestati čak 180.000 aplikacija.

Div iz Kupertina je ovu promjenu već neko vrijeme najavljivao, s obzirom na to da je prvi iPhone sa 64-bitnim procesorom, iPhone 5S, predstavljen još 2013. godine, piše "Independent".  Prema riječima Olivera Jeha, jednog od osnivača kompanije Sensor Tower, na App Store-u u trenutku lansiranja iOSa 11 bilo je još 180.000 32-bitnih aplikacija, što je čak 8 posto od ukupnog broja aplikacija koje su dostupne na toj platformi. 

Kompanija Sensor Tower otkrila je da su većina aplikacija koja će nestati sa App Store zapravo igrice, a prate ih aplikacije iz kategorija "education" (edukacija), "entertainment" (zabava) i "lifestyle". 

Jedini način za nastavak korištenja 32-bitnih aplikacija jeste da ne ažurirate telefon na iOS 11.

Međutim, Apple će eventualno u nekom trenutku ipak ukloniti takve aplikacije sa App Store-a. Ukoliko niste sigurni da li je neka aplikacija na vašem telefonu 32-bitna, to lako možete provjeriti tako što ćete u podešavanjima izabrati karticu "General" > "About" > "Applications". Tu će se prikazati sve 32-bitne aplikacije, a ukoliko takve nemate na telefonu, ništa se neće desiti kada kliknete.

Tagovi

Apple iOS
NA VRH