LIFESTYLE

Google slavi 19. rođendan

Avaz.ba

27.9.2017

Google danas proslavlja 19. rođendan, a u to ime na svom pretraživaču postavio je zanimljivu igricu.

Sve što trebate je da uzmete štap u ruke i da razbijete pinjatu u kojoj su rođendanski slatkiši. Google je američka javna korporacija, specijalizirana za Internet pretragu i reklamiranje na Internetu. 

Sjedište kompanije je u Mauntin Vju (Kalifornija). 

Googleov poslovni cilj je "da organizira svjetske informacije i učini ih svjetski dostupnim i korisnim". Njihova poslovna filozofija uključuje izjave kao što su "Ne budite zli", i "Posao bi trebalo da bude izazovan i izazov treba da bude zabavan", prikazujući tako opuštenu poslovnu kulturu. Google su osnovali Lari Pejdž (Larry Page) i Sergej Brin (Sergey Brin) dok su bili studenti na Univerzitetu Stenford i kompanija je prvo osnovana kao privatna preduzetnička kompanija 7. septembra 1998. 

Prihodi 

Većina prihoda dolazi iz reklamnih programa. Za fiskalnu 2006. godinu, kompanija je prijavila zaradu od 10,492 milijarde dolara od reklamiranja i samo 112 miliona dolara od licenciranja i ostalih zarada. Google AdWords dozvoljava web oglašivačima da prikažu reklame u rezultatima pretrage i mrežnom sadržaju, preko cijena-po-kliku ili cijena-po-pregledu šema. Korisnici Google AdSense programa mogu da prikažu reklame na sopstvenom sajtu i da zarade novac svaki put kada se klikne na reklamu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.