LIFESTYLE

Dark web: Narko diler uhapšen putem takmičenja za najljepšu bradu

Avaz.ba

29.9.2017

Jedan od najtraženijih narko dilera dubokog weba završio je iza rešetaka zbog svoje ljubavi prema puštanju duge i brižno održavane brade.

Riječ je o kralju narkotika pod pseudonimom 'OxyMonster', tajanstvenoj ličnosti najpoznatijoj po aktivnostima na ilegalnoj web-pijaci narkoticima Dream Market.

Agenti su osumnjičenog uhapsili prošlog mjeseca, dok je putovao na bizarno takmičenje za najljepšu bradu, koje se svake godine održava u Ostinu u Teksasu.  

Riječ je o Galu Valerijusu, 38-godišnjem Francuzu kojeg je policija presrela na aerodromu u Atlanti, izvještava Hacker News.

Valerijusa je policija privela 31. avgusta i ubrzo ga identifikovala kao notornu internet personu koje međunarodna policija pokušava da se domogne više od dvije godine.  

Dokazi su pronađeni na laptopu koji je Valerijus nosio sa sobom. Uređaj je, naime, imao instaliran Tor pregledač, namjenjen skrivanju aktivnosti pri surfovanju.

Istražitelji su na računaru pronašli informacije o logovanju na Dream Market.

Valerijus je na spomenutoj pijaci bio administrator, senior moderator i trgovac, a optužen je za prodaju kokaina, LSD-a, metaamfetamina, fentanila i oksikodona.

Njegov kapital na Dream Marketu u trenutku hapšenja iznosio je oko pola miliona dolara u bitcoinima.

Osumnjičeni trenutno čeka prenos iz Atlante u Majami, gdje će se suočiti s novim nizom optužbi za koje bi mogao da 'zaradi' doživotnu robiju.

Prije nekoliko mjeseci, međunarodna policija uspjela je da stane na kraj podzemnim tržištima AlphaBay i Hansa. Njihov pad značio je veći promet za Dream Market koji je porastao tokom njihovog odsustva. Hapšenje Valerijusa označilo je i početak potencijalnog pada Dream Marketa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.