LIFESTYLE

Čuveni kućni kompjuter ponovo će se vratiti: Najavljen Commodore 64 Mini

Avaz.ba

29.9.2017

Čuveni kućni kompjuter Commodore 64 ponovo će se vratiti, ovoga puta u licenciranom mini izdanju.

Veličine 50% u odnosu na originalni Commodore 64, C64 Mini izgledom imitira legendarni računar iz 1982. godine, ali donesi i nekoliko modernih stvari. Prije svega sada je tu high-definition output HDMI izlaz, zatim jedan joystick koji će se nalaziti u pakovanju i dva USB porta za dodatnu tastaturu ili joysticke.

Ovaj mini računar će sa sobom donijeti i puno Commodore 64 klasika poput: Uridium, Paradroid, Monty Mole i Hawkeye. Za više o svemu, kao i za kompletnu listu 40 dostupnih igara, posjetiti official C64 Mini website.

Računar stiže "početkom 2018" a cijena će u Evropi biti 80 eura. Nakon toga, očekuje nas i reizdanje u punoj veličini, o čemu za sada nemamo dodatnih informacija.

Originalni Commodore 64 je jedan od najuspješnijih kućnih kompjuter svih vremena. On čak drži i Ginisov rekord, kao single model kompjutera prodat u najviše primjeraka na svijetu. Iako nema tačnih podataka koliko je ovih računara završilo u rukama kupaca, pretpostavlja se da se radi o brojci između 10 i 17 miliona primjeraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.