LIFESTYLE

Google lansira novi telefon: Evo šta sve znamo o njemu

Sponzorisani tekst

3.10.2017

Apple je nedavno predstavio čak tri nova modela telefona koji bi trebalo uskoro da se pojave na tržištu. Iako se očekivalo da će prvi na ovo odgovor imati Samsung, Google je preduhitrio sve i najavio da će 4. oktobra predstaviti svijetu svoj novi telefon pixel. 

Iako se do sada u javnosti pojavilo već mnogo tračeva i priča o tome šta će novi pixel imati od opcija, kako će biti unaprijeđen i šta to korisnici mogu da očekuju, čelnici kompanije su odlučili da stanu na put dezinformacijama i sami otkriju nekoliko detalja o svojim modelima. U iščekivanju zvaničnog otkrivanja telefona, evo šta smo sve uspjeli da saznamo o njemu.  

Dva nova modela različitog dizajna

Za sada je najavljeno da će se novi pixel pojaviti u dvije varijante, pa se moglo pretpostaviti da će jedan biti manji, a drugi veći, kao što proizvođači telefona uglavnom i rade. Ono što je sada sigurno jeste da će im se dizajn razlikovati. Rečeno je da će veći model biti dizajniran kao premium model, tako da ima tanji okvir oko ekrana, a oko cijelog telefona čuveno pixel staklo kao zaštitu.

Pixel 2 će imati viši ekran

Procurila je informacija da će veći, premium model telefona dizajnirati i proizvoditi LG. Ono što je također zanimljivo jeste i to da će visina njegovog ekrana biti veća od uobičajene na koju smo svi navikli.

Navodno se očekuje da će ekran biti veličine 6 inča, sa rezolucijom 1440p, a da će odnos visine i širine biti 18:9, što se razlikuje od tradicionalnih 16:9 na koje smo svi navikli. Riječ je o velikom telefonu koji će se koristiti gotovo kao tablet. 

Radit će na stisak

Moramo se ograditi i reći da je za sada riječ o glasini, ali postoji velika vjerovatnoća da će novi Googleov telefon preuzeti jednu od novih opcija HTC telefona. Riječ je o stisku. Naime, na stranicama telefona postojat će senzori koje ćete moći da pritisnete, odnosno stisnete i da tom prilikom pokrenete neku od funkcionalnosti. Na vama će ostati da podesite i jačinu stiska koja je potrebna kako bi se ova opcija pokrenula, a jedan od standardnih dodataka koji nam u tome može pomoći jeste Google Asistent.

Stereo zvučnici bez ulaza za slušalice

Također se priča da će veća opcija pixel telefona, odnosno kako ga blogeri trenutno nazivaju Google Pixel XL, doći sa opcijom stereo zvučnika, odnosno da će im, pored postojećeg zvučnika, dodati još jedan zvučnik.

Međutim, ono što će u tom slučaju biti žrtvovano jeste ulaz za slušalice. Sa druge strane, već je bilo nekih govorkanja o tome da nijedan od novih Googleovih telefona neće imati ovaj uobičajeni ulaz, tako da postoji velika vjerovatnoća da će XL zapravo biti stereo.  

Da li vas inspirira ovakav razvoj mobilnih tehnologija?

Ako želite da se kao programer okušate u razvoju softvera za telefone, važni su vam priznati certifikati i relevantno znanje. Ni jedno ni drugo nećete dobiti kratkim, jednomjesečnim kursom. Potrebna vam je kvalitetna obuka za programera, koju organiziraju stručnjaci sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, i kojoj ćete posvetiti bar 12 mjeseci kako biste usavršili sve potrebne vještine.  

Napravite pravi korak i upišite programiranje mobilnih aplikacija. Možda se baš vi nađete na lansiranju sljedećeg pixel telefona.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.