LIFESTYLE

Pametni telefoni će nestati, a Apple, Google, Microsoft i Facebook utrkuju se ko će da ih ubije

Avaz.ba

17.10.2017

Ovo su tiha vremena. Od aprila do juna najveće tehnološke kompanije predstavile su svoje velike vizije za narednih godinu dana.

Facebook je krajem aprila održao konferenciju F8, nakon toga je uslijedio Microsoft Build, zatim konferencija Google I/O, a sve se završilo Applovom konferencijom Worldwide Developers. Amazon ne organizuje ovakve manifestacije, ali je u tom periodu ipak uspio da predstavi nove Amazon Echo pametne zvučnike.

Međutim, tu nije kraj uzbuđenjima. Ove jeseni, Apple je predstavio novi model iPhonea - iPhone X, povodom desete godišnjice postojanja ovog uređaja, Google moderniju varijantu pametnog telefona Pixel, a očekuje se i Microsoftova konferencija za medije posvećena “Surface” računarima, koju svake godine održava krajem oktobra.

Međutim, pažljivom posmatraču neke stvari nisu mogle da promaknu.

Napad tri giganta na duopol

Iako Apple i Google danas možda dominiraju na tržištu pametnih telefona, tehnologije kao što je proširena stvarnost (AR) nude potpuno nove platforme na kojima nema jasnih pobjednika. Zbog toga Amazon, Microsoft i Facebook, koji nemaju mobilnu platformu, čine sve što je u njihovoj moći da ubrzaju kraj pametnog telefona, a samim tim i “duopol” Apple (IOS) i Google (Android).

Proširena stvarnost podrazumjeva informaciju projektovanu u naše vidno polje, tehnologiju koja digitalni svijet “ubacuje” u naše oči i uši onda kada nam zatreba. Zašto da nosite telefon ,kada Netlix i WhatsApp “lebde” ispred vas?

Amazonova Alexa je prvobitno zamišljena kao digitalni glasovni asistent, ali zbog činjenice da postoji virtuelna “osoba”, koja vas obavještava o vremenu i meteorološkim prilikama, definitivno može da se svrsta u domen proširene stvarnosti. Microsoft ima “hologramske” naočare HoloLens, Facebook i Snapchat ugradili su proširenu stvarnost u kameru. Čak je i Medžik lip, startap kompanija koju finansira Google, uvjerena da njihove naočare, koje još nisu puštene u prodaju, imaju šansu da postanu nova platforma.

Odgovor "Applea" i "Googlea"

Svjesni opasnosti, Apple i Google ne sjede skrštenih ruku.

Appleov ARkit je sistem za ubacivanje proširene stvarnosti u aplikacije za iPhone posredstvom kamere ugrađene u telefon, a Google radi na projektu za proširenu stvarnost Project Tango.

Na neobičan način, odlazak u defanzivu gotovo da tjera Apple da zamjeni iPhone: ukoliko uspiju da naprave sljedeću veliku hardver platformu, to znači da Amazon neće uspjeti sa Aleksom, a Microsoft sa HoloLensom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.