Najzanimljivije funkcije koje donosi Windows 10 Fall Creators Update

Avaz.ba
18.10.2017 11:28

Microsoft je tokom prethodnih šest mjeseci testirao Windows 10 Fall Creators Update, koji je sada konačno počeo da pristiže korisnicima. Microsoft donosi veliki broj funkcija sa ovim ažuriranjem, među kojima je Windows Mixed Reality (VR), kontakt integracija sa Windows 10 task barom, Fluent Design i drugo. Većina poboljšanja u ovom ažuriranju su manja, ali evo nekoliko funkcija koje se izdvajaju.

OneDrive Files On-Demand - Ova funkcija omogućava da OneDrive koristi podatke sa clouda kada je to potrebno, bez potrebe za punim sinhronizovanjem fajlova i foldera na uređaju.

People integracija - My People je Microsoftov metod kreiranja statičkog Windows 10 task bara u personalizovanom stilu. Moguće je pinovati prijatelje, saradnike i članove familije u task bar, za brz pristup kontaktima.

Windows Mixed Reality - Microsoftov odgovor na virtuelnu realnost, Windows Mixed Reality će moći da se koristi kupovinom odvojene kacige koju proizvode Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ili Samsung.

Fluent Design izmjene - Novi dizajnerski jezik u Windowsu 10 je prisutan u manjoj mjeri, sa suptilnim efektima i animacijama i pojavljivaće se kroz aplikacije u Windowsu, iOS-u i Androidu. Moguće je lakše mjenjanje veličine aplikacija i prozora; transparentni start meni sada koristi akrilični dizajn; promjene su vidljive i u Action Centru i drugo.

Microsoft Edge poboljšanja - Browser dobija pinovane sajtove u taskbaru za brz pristup; novi full screen mode (F11); veća kontrola nad zatvaranjem tabova, migriranje kolačića i podešavanja sa Chrome-a na Edge, podešavanje URL-ova u favoritima i drugo.

Pen & Touch poboljšanja - Vlasnicima Surface uređaja Fall Creators Update će poboljšati touch i inking funkcije. Nova poboljšanja za stylus omogućavaju pisanje koliko god želite u input panelu. Tu je i "find my pen" opcija, za lociranje kada je posljednji put korišten inking na uređaju.

Novi emotikoni i korisne prečice - Emotikoni su svima dragi, a Microsoft se pobrinuo da Windows 10 Fall Creators Update dobije najnovije Unicode ažuriranje. Panel sa emotikonima je moguće pozvati preko prečice na tastaturi (Win + tačka ili tačka zarez). Panel podržava i pretragu emotikona.

Cortana poboljšanja - Cortana sada prikazuje obavještenja o pozivima ukoliko se koristi Android telefon. Digitalni asistent će sinhronizovati obavještenja. Takođe, Cortana će zaključati, izlogovati ili ugasiti /restartovati korisnikov PC uz pomoć glasovnih komandi.

Poboljšanja za zvuk i slušalice - Moguć je desni klik na ikonicu za zvuk u oblasti za obavještenja, nakon čega se omogućava Windows Sonic funkcija za podršku za surround zvuk i Dolby Atmos.

Task Manager GPU praćenje i DPI poboljšanja - Ukoliko ste PC gejmer, koristiće vam dodatak za praćenje GPU performansi. Procesi su takođe grupisani u glavnom Task Manger interfejsu, što omogućava da se lakše kontrolišu. Takođe, ukoliko imate visok DPI, više nećete morati da se izlogujete kako biste popravili zamućene desktop aplikacije.

NA VRH