LIFESTYLE

Nakon 30 godina, PC-MOS operativni sistem postaje open source

Avaz.ba

24.10.2017

Najveći broj računara u današnje vrijeme koristi Windows operativni sistem, dok je ostatak raspodjeljen između OS X, GNU/Linux distribucija i možda Chrome OS-a, kao novijeg rješenja. Međutim u prošlosti, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, nije bilo kristalno jasno ko će biti dominantni igrači na tržištu operativnih sistema.

Kompanija The Software Link je, tokom 1987. godine, objavila operativni sistem pod nazivom PC-MOS/386. Tri decenije kasnije, izvorni kod najnovije verzije operativnog sistema je objavljen na githubu.

U ovom trenutku ne postoji veliki broj razloga za korištenje ovog operativnog sistema, koji je prilično zastario po današnjim standardima. Međutim, kada je prvi put objavljen, PC-MOS/386 je bio kompatibilan sa MS-DOS aplikacijama i nudio je jednu ključnu funkciju koju Microsoftov sistem nije imao: podršku za više korisnika.

Svi koji su zainteresovani, biće u prilici da preuzmu butabilne disk verzije, pregledaju source kod i vide šta bi moglo biti zanimljivo u PC-MOS/386 sistemu. Vjerovatno je moguće i kreirati nove apliakcije za platformu ili modifikovati OS uz dodavanje modernijih funkcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.