LIFESTYLE

Intel i AMD rade na zajedničkom gaming procesoru, najozbiljnije

Avaz.ba

7.11.2017

Od svih stvari koje ste danas mogli pročitati na čitavom internetu, ova će vam najviše zvučati kao nešto što bi američki predsjednik nazvao lažnom viješću. Intel je najavio suradnju sa svojim dugogodišnjim rivalom, kompanijom AMD. A nije čak ni šala za prvi april. Dva proizvođača radit će na Intel Core procesoru s Radeon grafičkim čipom koji će biti namijenjen za igranje na gaming laptopima.

Možda će neki iskusni analitičari IT sektora reći kako ovo nije nikakvo iznenađenje i kako su u AMD-u očito odlučili prodati dušu vragu u nedostatku boljih alternativa za pokrivanje živog blata od svoje financijske situacije. No, za sve nas laike, ovo je prilično neočekivano.

Intel je suradnju s AMD-om u objavi naveo diskretno, ali su svoj interes pojasnili dosta izravno. Cilj im je dizajnirati procesor s kojim bi uskočili na segment tržišta ultra tankih prijenosnih računara, ali bez pristajanja na kompromis po pitanju performansi. Drugim riječima, Intel želi high-end gaming na ultra tankim prijenosnicima.


- Prepoznali smo priliku za tanjim, lakšim i snažnijim mobilnim platformama za entuzijaste. Trenutno te platforme koriste Intel Core H-seriju procesora uz diskretni grafički čip, zbog čega su takvi uređaji prosječne debljine 26 milimetara. Za usporedbu, laptopi koji su u trendu debeli su oko 16 milimetara i manje, neki čak i 11 milimetara. Želimo pronaći način kako to poboljšati. Način kako dostaviti jaču kombinaciju procesora i grafičke snage za takve uređaje. – stoji u objavi Intelovog Cristophera Walkera.

Jedan od razloga zašto je Intel odlučio surađivati s AMD-om leži u njihovoj HBM2 tehnologiji koju smatraju idealnom za ovakve mobilne platforme, s obzirom da troši manje struje i zauzima manje prostora od GDDR5 memorije koja se koristi na tradicionalnim grafičkim čipovima u prijenosnim uređajima.

Na kraju krajeva, tko zna – možda se Intel već priprema za novu generaciju konzola, s obzirom da AMD na aktualnim platformama ima potpunu dominaciju, a ako nam je slučaj Nintendo Switcha išta pokazao ove godine, onda je to činjenica da bi prijenosni faktor uređaja za gaming mogao imati svijetlu budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.