Ukoliko imate ovaj mobitel, vrijeme je da ga zamijenite: Konstantno vas špijuniraju

Avaz.ba
16.11.2017 17:27

Ako ste nabavili jedan od ovih telefona OnePlus kompanije, vrijeme je da ga zamijenite.

Prvo su zvanično potvrdili da je istina da špijuniraju korisnike, a sad je otkriveno i da u softveru telefona postoji „debug“ aplikacija, koja omogućava da se vrlo lako, ako neko to poželi, stranci domognu vaših slika i drugih privatnih stvari u telefonu.

Softverski propust

Riječ je, naravno, o OnePlus kompaniji, koja je priznala da postoji softverski propust, koji hakerima ili ljubomornim partnerima, recimo , omogućava da lako „upadnu“ u memoriju vašeg uređaja i pokupe šta ih zanima, piše britanski "The Sun".

“OnePlusLogKit debug” programčić, koji je navodno zadužen za konstantno unapređivanje softvera telefona, nakon što napusti fabriku, odnosno nakon što ga korisnik prvi put uključi.

Ranjivost je otkrio poznati „javni haker“ Eliot Alderson (Elliot), koji je cijelu stvar i obznanio javnosti. OnePlus je vrlo brzo reagirao, ali nije bio pretjerano zabrinut.

- Ne smatramo da je ovo veliki sigurnosni propust, ali shvatamo da bi korisnici i pored toga mogli i dalje da budu zabrinuti zbog propusta, koji ćemo ukloniti, zajedno sa mogućnošću pristupa EngineerMode opciji, u narednom ažuriranju putem interneta - zvanična je izjava OnePlus kompanije, koja je u najmanju ruku nevjerovatna, jer OnePlus konstantno ima problema sa sigurnosšću svojih telefona – ovo je već treća ukupno!

OnePlus zvanično nije prisutan u Bosni i Hercegovini i regionu, ali se prodaje putem onlajn prodaje, širom zemlje u prodavnicama telefona, koje ga samostalno nabavljaju i putem oglasa. 

Zabrinjavajuće je to što je isti haker samo sedmicu prije toga našao još jednu aplikaciju, koja je omogućavala da tj. još omogućava strancima da preuzmu kontrolu nad operativnim sistemom telefona.

Aplikacija „EngineerMode“

Riječ je o aplikaciji „EngineerMode“, koja se može iskoristiti za pristup operativnom sistemu korisnika, tako da on toga i ne bude svjestan!

Razlog popularnosti OnePlus telefona jeste što nude odlične mogućnosti po znatno nižim cijenama od premijum konkurencije. 

Ipak, posljednji model OnePlus pet je napravio previše problema i kompaniji i korisnicima, pa će ga uskoro zamijeniti naprednija i nadamo se kvalitetnija verzija – OnePlus 5T.

NA VRH