LIFESTYLE

Google gasi svoj AR projekt Tango

Avaz.ba

18.12.2017

Kompanija Google najavila je gašenje svog projekta Tango od 1. marta sljedeće godine kao i podrške za developere.

Projekt Tango pokrenut je još 2014., a imao je zadatak da osmisli kamere na mobilnim telefonima koje bi mogle da se koriste u trodimenzionalnom prostoru, koje će ga mjeriti, te na kraju pružati potporu za aplikacije koje rade s proširenom (mješovitom) stvarnošću.

Međutim, Google će developere preusmjeriti na svoju novu platformu za proširenu stvarnost – ARCore, koja će očigledno biti dostupnija u poređenju sa Tangom i očekuje se da će naći svoj put ka telefonima koji su napravili Samsung, LG, Huawei, ASUS i drugim.

Za sada je Google ispitivao tržište sa ARCore i donio taj sistem u Pixel i Pixel 2 telefone u obliku AR naljepnica, što je odmah otvarilo AR za više ljudi nego što bi vjerovatno Tango uradio.

Tango je omogućavao izradu 3D mapa enterijera, te korištenje AR tehnologije na brojne zanimljive i kreativne načine. Međutim, bila je potrebna i snažna podrška proizvođača mobilnih telefona koji bi u svoje uređaje ugrađivali kompatibilne kamere.  Najuspešniji i najpoznatiji primjer takvog telefona je Lenovo Phab 2 Pro, međutim njegov primjer nisu baš slijedili mnogi drugi proizvođači, što je vjerovatno i dovelo do gašenja ovog projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.