LIFESTYLE

Roboti će nam otimati poslove, ali to nije sve

Avaz.ba

29.12.2017

Britanska vlada mora da intervenira i zaustavi automatizaciju koja povećava nejednakost plata.

Na to je upozorio Institut za istraživanja državne politike (IPPR).

Roboti neće nužno biti štetni za ekonomiju, ističu u IPPR-u, pojašnjavajući kako bi zahvaljujući automatizaciji produktivnost u Velikoj Britaniji do 2030. godine mogla da raste za 0,8 do 1,4 posto godišnje a BDP za 10 posto, prenosi BBC. Upozoravaju ujedno kako to povećanje možda neće biti ravnomjerno raspoređeno jer je "tehnički potencijal" za automatizaciju u kategoriji poslova koji zahtijevaju niske kvalifikacije u prosjeku pet puta veći nego u kategoriji dobro plaćenih poslova.  

Tako su daleko veće šanse da će poslovi koji traže niske kvalifikacije u idućim decenijama biti ukinuti dok će samo radnici s višim kvalifikacijama moći da traže veće plate.

Najveći rizik identificiran je u sektoru veleprodaje i maloprodaje gdje bi moglo da se automatizira čak 65 posto poslova. Slijedi transport s udjelom poslova pogodnih za automatizaciju od 63 posto, pa industrija gdje odgovarajući udio poslova iznosi 58 posto.  

Istovremeno bi se povećale plate radnika koji se služe sofisticiranim zanatima, što bi dodatno povećalo razlike u dohocima, napominju u institutu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.