LIFESTYLE

Najpopularniji operativni sistem na svijetu je Google Android

( Ilustracija)

Avaz.ba

31.12.2017

U posljednjih 12 mjeseci, od decembra 2016. do decembra ove godine najpopularniji operativni sistem na svijetu je Googleov Android, koji drži 38,85 posto tržišta, saopćila je analitička kompanija Global Stats.

Iako je na vodećoj poziciji godinama dominirao Microsoft sa svojim Windowsom, sve se promijenilo ekspanzijom mobilnih uređaja i sve češćim korištenjem mobilnih platformi u odnosu na desktop računare i prenosne uređaje, pa je Windows skliznuo na drugu poziciju sa 37,2 udjela na tržištu.

Na trećoj poziciji nalazi se Appleov mobilni operativni sistem iOS sa 13,14 posto udjela na tržištu, dok je na četvrtoj poziciji također Apple, sa svojim verzijama desktop operativnih sistema macOS i OS X, koji su instalirani na 5,21 posto uređaja.

Peta pozicija nudi pogled u "nepoznato", jer sa 2,73 posto upravo nepoznati operativni sistem detektovan kao glavna opcija na brojnim uređajima.

Neka od distribucija Linuxa je na 0,77 posto uređaja, dok je s 2,1 odsto neki od ostalih operativnih sistema. Trend dominacije mobilnih operativnih sistema će se skoro sigurno nastaviti i sljedeće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.