LIFESTYLE

NASA najavila nove misije: Roboti istražuju kometu i Titan

Avaz.ba

2.1.2018

NASA planira da upotrebi robote za dvije misije u okviru svog programa "New Frontiers" (Nove granice). Tokom jedne od njih bit će potrebno uzeti uzorak kometa i donijeti ga na Zemlju, dok druga predviđa istraživanje različitih dijelova Saturnovog mjeseca u potrazi za znacima života.  

Prvu misiju, nazvanu CASEAR (skraćeno od Comet Astrobiology Exploration Sample Return), predvodi Stiv Skajres sa Univerziteta Kornel. Tokom te misije svemirska letjelica će posjetiti kometu Čurjumov-Gerasimenko, koju je nedavno istraživala Evropska svemirska agencija i pokupiti oko 100 grama uzoraka sa njene površine, koje će potom vratiti na Zemlju.

Prikupljat će se organski sastojci koji čine gradivne jedinjenja života, kako bi naučnici mogli da proučavaju, a možda i da odgonetnu tajnu, uloge koju su komete igrale u nastanku života na Zemlji.

Drugu misiju "Dragonfly" vodi Elizabet Turtl, iz Laboratorije za primijenjenu fiziku "Džon Hopkins". Robot sličan helikopteru sletjet će na površinu Saturnovog mjeseca Titana, koji se smatra najboljim kandidatom za život van Zemlje. Dvostruki kvadrokopter obići će nekoliko lokacija kako bi obavio više mjerenja. Između ostalog, provjerit će od čega je površina, kakve slojeve ima te kakvi su atmosferski uslovi.

Cilj NASA-inog programa "New Frontiers" je istraživanje planeta i tijela u Sunčevom sistemu. Misije ovog programa ne koštaju više milijardi dolara, kao na primjer misije rovera "Curiosity Mars", već se obično kreću oko jedne milijarde, što je cijena manjih misija tipa "Discovery".

Dosada su u sklopu tog programa osmišljene tri misije. Svemirska letjlica "New Horizons" prošla je pored planete Pluton, sonda Juno je u orbiti oko Jupitera, a svemirska letjlica OSIRIS-REx je na putu prema asteroidu sa koga treba da pokupi uzorke.

NASA je, takođe, najavila dva koncepta misija kojima će biti dodijeljena sredstva za tehnološki razvoj. "Enceladus Life Signatures and Habitability" za cilj ima razvoj tehnologija koje će spriječiti zagađivanje stranih svjetova materijalima sa Zemlje, a "Venus In situ Composition Investigations" treba da poboljša instrumente potrebne za istraživanje stjenovitih predjela u negostoljubivim uslovima, kakvi vladaju na Veneri.

Misije na kometu i Titan odabrane su među 12 prijedloga, na konkursu za važne svemirske misije koje bi trebalo da obave roboti. Finalistima konkursa na raspolaganju je godina dana za usavršavanje ideja, procjenu rizika i izradu završnog prijedloga. Pobjednik će biti odabran u julu 2019, dok je lansiranje misija predviđeno za kraj 2025. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.