LIFESTYLE

Ovo je najprodavaniji tehnološki proizvod godine

Avaz.ba

2.1.2018

Najprodavaniji tehnološki proizvod prošle godine opet je bio iPhone, a prodaja je porasla u odnosu na 2016. godinu, navodi se u analizi objavljenoj u Usa Today. U izvještaju stoji i da je broj prodatih komada ubjedljivo veći od bilo kojeg drugog tehničkog proizvoda na listi. 

Naime, analitičar Daniel Ivs kaže da je tokom 2017. godine Apple prodao 223 miliona iPhonea, dok je prethodne godine prodano 211 miliona.

Među prvih pet mjesta su i:

– Samsung Galaxy S8 i Note 8 smartfoni: 33 miliona

– Amazon Echo Dot bežični zvučnici za pametne telefone: 24 miliona

– Apple Watch: 20 miliona

– Nintendo Switch – konzola za video igru, i grupnu od 299 dolara: 15 miliona

Kao što se vidi, Apple je prodao više ajfona nego ukupno što je prodato proizvoda sa naredna četiri mjesta na vrhu liste najprodavanijih.

Ivs predviđa da će naredna godina biti još uspješnija za Apple, kad su iPhonei u pitanju, jer se na proljeće očekuje unaprijeđena verzija SE iPhone, ali i još novih telefona.  Na globalnom tržištu udei Google-ovog sistema Android je 85 posto, dok je 15 posto “uzeo” Apple-ov iOS. Ipak, iPhone je i dalje najpopularniji brend među smartfonima, i stvara dubok jaz u odnosu na drugoplasirani Samsung Galaxy S8 sa 33 miliona. 

Ipak, kako navodi Usa Today, Samsung ima širi portfolio telefona, pa je tokom 2016. godine isporučio ukupno 320 miliona smartfona, a telefoni sa nižim cijenama dobro su se kupovali van SAD, kao što su modeli J3, On8 i A9.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.