LIFESTYLE

Samsung predstavio novo softversko rješenje za dvostruke kamere

Avaz.ba

7.2.2018

Kompanija Samsung predstavila je rješenje za dvostruku kameru sa ISOCELL Dual senzorima slike i softverom za dvije popularne karakteristike: refokusiranje (bokeh) i snimanje pri slabom osvjetljenju (LLS).

Pametni telefoni sa dvostrukom kamerom imaju dva senzora slike za snimanje različitih informacija o svjetlosti, dodajući nove karakteristike kao što su refokusiranje i LLS.

Uz te prednosti, dvostruke kamere su rastući trend na premium mobilnim uređajima.

Međutim, integriranje dvostrukih kamera može biti težak proces za proizvođače originalne opreme (OEM) jer zahtijeva dugotrajnu optimizaciju između OEM-a i različitih proizvođača koji razvijaju senzore i algoritamski softver.

Samsungovo rješenje dvostruke kamere pojednostavit će taj proces i omogućit će mobilnim uređajima srednje i osnovne kategorije da iskoriste određene karakteristike kamere koje su uglavnom dostupne na premium uređajima opremljenim dodatnim procesorom signala slike.

Da bi ubrzao razvoj i smanjio optimizacijske poteškoće sa dvostrukim kamerama na pametnim telefonima, Samsung je prvi u industriji koji trenutno nudi sveobuhvatno rješenje dvostruke kamere, s oba ISOCELL Dual hardverska senzora i algoritamski softver sa optimiziranim senzorom.

Samsung povezuje svoj algoritam za refokusiranje sa 13 megapikselnim (Mp) i 5Mp setom senzora slike i svoj LLS algoritam sa setom od dva senzora od 8Mp, kako bi pojednostavio primjenu kod OEM-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.