Apple

Dvije trećine svih ikada prodanih Apple uređaja se i dalje koriste

b92.net
04.03.2018 13:34

Appleovi uređaji  često ne završavaju u kanti za smeće. Analitičari su otkrili da oko 64 posto iPhone, iPad, Mac i Apple Watch uređaja, koji su ikada prodati, i dalje ostaje u upotrebi, piše ReCode.

Ovo je vjerovatno najprecizniji način mjerenja zadovoljstva korisnika Apple proizvodima, a svakako je mnogo bolji način od anketiranja.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk (Tim Cook) nedavno je objavio da se bar jednom mjesečno koristi 1,3 milijarde uređaja ove kompanije, što je porast sa jedne milijarde sa početka 2016. godine.

Ovo je analitičara Horasa Dediua navelo na razmišljanje i računanje, pa je analizirao četveromjesečne finansijske rezultate kompanije Apple za pomenute dvije godine, i otkrio da je kompanija isporučila 586,7 miliona uređaja, dok je ukupan broj aktivnih uređaja više od 300 miliona.

Dediu je zatim koristio logističku funkciju za ubacivanje Appleovih rezultata u grafikon za posljednjih 10 godina, koji pokazuje stopu zadržavanja Appleovih uređaja od korisnika.

On tvrdi da njegov grafikon svakako nije precizan, ali da je najbolja tehnika, koja je funkcionirala i u ranijim situacijama.

Ono što njegov grafikon pokazuje, jeste da korisnici upotrebljavaju Apple uređaje tokom dugog perioda, što ukazuje na to da su zadovoljni njima.

Dediu ističe da je precizno određivanje zadovoljstva korisnika veoma teško, ali i kritično u određivanju dugoročnog razvoja kompanije.

NA VRH