LIFESTYLE

Nakon prijave korisnika: Instagram i Snapchat uklonili GIF-ove

Ilustracija

CDM

12.3.2018

Instagram i Snapchat su uklonili opciju ubacivanja GIF-ova nakon što je jedan od korisnika otkrio rasistički GIF koji je bilo moguće dodati na stori (priče) na ove dvije društvene mreže.

Instagram i Snapchat su početkom ove godine dodali opciju postavljanja GIF stikera, što je pružalo korisnicima mogućnost da odaberu GIF koji žele i postave ga na svoju objavu, tačnije na Stori na Instagramu i Snapchatu.

Međutim, jedna korisnica objavila je na Twitteru snimak ekrana uvredljive fotografije, na kojoj je označila osnivača Instagrama Kevina Sistroma (Systrom), tražeći da se ti GIF-ovi uklone.

Naime, nakon što je korisnica u pretraživač GIF-ova upisala riječ Crime (kriminal), na ekranu se odmah pojavio GIF koji ima rasistički karakter.

Giphy stikere su mogli svi da objavljuju, a u uvjetima korištenja je bilo istaknuto da ti sadržaji ne smiju da budu uvredljivi i vulgarni.

Povodom navedenog događaja oglasile su se kompanije Instagram i Snapchat i navele da su privremeno uklonile GIF-ove, dok timovi Giphy stikera ne pregledaju sve sadržaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.