SUMORNA SLIKA

Internet slavi 29. rođendan, a njegov tvorac nije nimalo optimističan

Avaz.ba

13.3.2018

Internet, odnosno World Wide Web, danas slavi svoj 29. rođendan.

Tim se povodom oglasio tvorac interneta, Tim Berners Li (Lee), koji nimalo nije zadovoljan trenutnim stanjem stvari na digitalnoj mreži.

Berners je uputio otvoreno pismo svjetskoj javnosti, koje je objavio britanski The Guardian, a u njemu ističe sumornu sliku trenutnog stanja interneta.

Internetom danas dominira šačica divovskih platformi koje su ugušile inovaciju i zbrisale bogati, "prostrani arhipelag blogova i manjih web odredišta kojih je na internetu prije bilo u izobilju."

Nije još kasno za promjenu, uvjeren je Berners-Lee, ali kako bi do nje došlo potrebno je okupiti tim iz snova poslovnih ljudi, tehnoloških stručnjaka, aktivista, akademika i umjetnika koji bi stvorili 'web kakav svi želimo'.

Najviše kritika Berners je uputio "velikim platformama". Iako nije imenovao koje su to platforme, jasno je da misli na kompanije Google i Facebook, koje "kontroliraju koje ideje i mišljenja možemo vidjeti i dijeliti" te su uspjele izgurati konkurenciju stvaranjem prepreka.

- Kupuju start-upove koji mogu dovesti u pitanje njihovu poziciju, kupuju inovacije i najtalentiranije ljude u industriji. Dodajte tome kompetitivne prednosti koje im daju baze podataka o njihovim korisnicima, i možemo očekivati kako će idućih 20 godina biti daleko manje inovativno od prethodnih - upozorio je Berners.

Internet kao oružje

Takva centralizacija interneta dovela je do ozbiljnih problema. Nedavni ispad sistema u Amazon Web Services sa sobom je "povukao" i dobar dio interneta, i to godinu dana nakon sličnog incidenta.

No, stvaranje uskih grla interneta dominacijom nekoliko platformi također je omogućilo i puno ozbiljniju prijetnju: pretvaranje interneta u oružje.

Od uspona teorija zavjere pa sve do utjecanja na politiku u Sjedinjenim Državama pomoću stotina lažnih korisničkih računa na društvenim medijima, brojni igrači uspjeli su maksimalno povećati svoj utjecaj i manipulaciju upravo zahvaljujući centralizaciji, smatra on.

Berners je također upozorio kako kompanije ne mogu rješavati problem digitalnog jaza, koji izvan dosega interneta ostavlja brojne žene i siromašne ljude koji žive u udaljenim područjima ili izvan prvog svijeta. Nakon što su Ujedinjeni narodi pristup internetu proglasili temeljnim ljudskim pravom, bilo bi nemoralno uskratiti ga svima, uvjeren je Berners.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.