NOVITET

YouTube sprečava širenje lažnih vijesti i teorija zavjere

Avaz.ba

14.3.2018

YouTube planira da za nekoliko sedmica, uz videosnimke, počne prikazivati tekstove sa Wikipedije, kao i sa drugih internet-stranica, u pokušaju da suzbije plasiranje lažnih vesti i teorija zavjere, najavila je urednica tog servisa za objavljivanje videosadržaja Suzan Vojcicki.

YouTube će ubuduće prikazivati tekstualne boksove, nazvane "informacioni znakovi" (information cues), u kojima će se nalaziti tekst s alternativnim stanovištima u odnosu na ono izneseno u videosnimcima koji propituju nauku ili iznose teorije zavjere, kao što su npr. one o slijetanju na Mjesec.

Tekst će pratiti i link ka stranici sa koje potiče dio teksta.

- Ljudi će i dalje moći gledati videosnimke, ali će imati i pristup dodatnim informacijama. Moći će da kliknu i da ih vide - izjavila je Vojcicki na fetivalu muzike i tehnike u Ostinu u Teksasu, gdje je predstavljen model informacionih znakova.

Tekstualne informacije će se prvo pojaviti na videozapisima koji se bave onim temama o kojima postoji značajan broj videa.

Posle prošlogodišnjih apela različitih političkih aktivista i grupa za zaštitu medija, da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prevara, lažnih vijesti i teorija zavjere, ta kompanija je prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što sama naziva "autoritativnim izvorima".

Uprkos činjenici da su, od svih sadržaja na tom globalnom internet-videoservisu, muzika i videoigre mnogo popularniji, YouTube je ove godine prioritet dao pronalaženju rješenja za kritike na račun objavljivanja lažnih vijesti, kvazinaučnih snimaka i teorija zavjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.