SKANDAL

Zbog zloupotrebe korisnici brišu Facebook naloge

Ilustracija

CdM

20.3.2018

Američki zvaničnici pozivaju na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa Facebooka prikupljeni i zloupotrijebljeni bez odobrenja, dok se kampanja #DeleteFacebook zahuktava, a Mark Zakerberg (Zuckerberg) i dalje bez komentara.

Facebook je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija Cambridge Analytica i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije Global Science Research, prenosi Guardian.

- Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila upotrebe Facebooka i neprihvatljivo kršenje povjerenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele - naveo je Facebook u saopćenju.

Angažiranje forenzičara i ta rečenica iz saopćenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvanicnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čovjeka Facebooka Marka Zakerberga da svjedoči.

- Vrijeme je da prestane da se krije iza profila na Facebooku - naveo je britanski poslanik konzervativaca Demjan Kolins (Damian Collins ), predsjednik komiteta za digitalni razoj, kulturu, medije i sport. 

Kolins je samo jedan od zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da saslušaju čelnike iz drugih IT giganata poput Twittera i Googla. Borbu istovremeno vode i povrijeđeni korisnici kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Facebook u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vrijeme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Objavljuju se uputstva na internetu kako da ''nestanete'' sa Facebooka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji imaju veze sa Zakerbergovom mrežom – Instagrama i Whatsappa.

Brisanja naloga sa Facebooka je jednostavno, ali uvijek postoji opasnost, navodi se u upozorenjima na mrežama i internetu, da se nikada ne možete potpuno ukloniti sve što je dato Facebooku, jer postoji takozvani ''nalog u sjenci'' gdje se skladište navike korisnika, odnosi sa drugim ljudima i slično.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.