DRUŠTVENE MREŽE

Facebook: Ilon Mask obrisao privatni i profile svojih firmi

Arhiv

Vijesti.me

25.3.2018

Američki milijarder i preduzetnik Ilon Mask (Elon Musk) izbrisao je Facebook profile svojih kompanija "Tesla" i "Space X", nakon što mu je to kao izazov postavio jedan korisnik Twittera.

Korisnik Twittera, na kojem je posljednjih dana vrlo aktuelan hešteg #DeleteFacebook, vezan uz aferu britanske kompanije za prikupljanje ličnih podataka i te najpopularnije društvene mreže, pozvao je Maska da "izbriše SpaceX stranicu na Faceboku ako je muško".

Mask je potom postavio tweet "Učinit ću to" i od petka uvečer nije više bilo moguće pronaći niti njegovu ličnu stranicu na Facebooku niti profile njegovih kompanija.

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg (Zuckerberg) u svojoj 33. godini suočen je sa najvećom krizom u historiji svoje društvene mreže iz čega se pokušava spasiti nizom izvinjenja i obećanja, no time zasad ne uspijeva stišati kritike.

Facebook je "stvoren kako bi približio ljude", hvalio se još u januaru mladi milijarder koji je kompaniju osnovao prije 14 godina.

Danas kritičari napadaju društvenu mrežu i njenog šefa jer je "Cambridge Analytica" sa Facebooka prikupila podatke o 50 miliona korisnika koje je potom koristila za političke kampanje, prenose agencije.

Suosnivač aplikacije WhatsApp Brajan Ekton (Bryan Acton) je pozvao svoje pratioce da izbrišu naloge sa Facebooka, a web pretraživač Mozilla je saopćio da je oglašavanje na Facebooku stavilo na "pauziranje".

I "Cambridge Analytica" i Facebook tvrde da nisu počinili nikakvo kazneno djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.