SKANDAL

Morao popustiti: Zakerberg ipak svjedoči pred Kongresom

Avaz.ba

27.3.2018

Šef Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) ipak će svoju stranu priče u aferi "Facebook i Cambridge Analytica" lično ispričati članovima američkog Kongresa.

Iako je ranije objavljeno kako je, umjesto sebe, britanskom parlamentu predložio da saslušaju njegove bliske saradnike, pred američkim bi se Kongresom Zakerberg trebao pojaviti lično, i to u sljedećih nekoliko sedmica.

Kako javlja CNN, pozivajući se na izvore iz samog Facebooka, pritisak medija, javnosti i istražnih tijela postao je prevelik da bi šef najveće društvene mreže na svijetu i dalje šutio.

U Facebooku se nadaju kako će Zakerbergovo svjedočenje potaknuti na isti potez i šefa "Googlea" Sundara Pichaija te Twittera Jacka Dorseyja. Naime, sva su trojica pozvana da se pojave pred Kongresom 10. aprila.

To ujedno znači da će Vašington postati glavno mjesto na kojem će se odlučivati o sudbini ova tri tehnološka diva koja svoje poslovanje temelje upravo na podacima koje im njihovi korisnici svojevoljno daju.

U najtežoj je poziciji, uvjerljivo, Facebook koji se ovih dana bori s osudom javnosti zbog afere s "Cambridge Analyticom", problema sa širenjem lažnih vijesti, ali i brojnim drugim aferama koje su se pojavile proteklih mjeseci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.