VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Naučnici širom planete zaprepašteni najavom o stvaranju robota ubica

Guardian

6.4.2018

Desetine naučnika specijaliziranih za vještačku inteligenciju i robotiku pokušavaju spriječiti "oružanu trku za koju niko ne želi da postane stvarnost" - proizvodnju robota ubica.

Prema pisanju ''Guardiana'', upravo to moglo bi da proistekne iz saradnje Naprednog instituta za nauku i tehnologiju Univerziteta u Južnoj Koreji (KAIST) i proizvođača oružja ''Hanwha Systems''.

Otvoreno protestno pismo potpisalo je više od 50 uglednih akademika iz cijelog svijeta.

- Nećemo posjećivati KAIST, ugostiti nikoga sa KAIST-a niti pružiti doprinos bilo kakvom istraživanju u koje je uključen KAIST, sve dok Univerzitet ne kaže da neće ''razvijati autonomno oružje lišeno značajne ljudske kontrole'' - navodi se u pismu.

Naučnici su dodali da je odluka ovog univerziteta razočaravajuća, naročito ako se uzme u obzir da Ujedinjeni narodi planiraju sljedeće sedmice održati sastanak u vezi s pitanjem o autonomnom oružju.

Vijest o saradnji objavljena je u februarskom članku lista ''Koreja tajms''.

- Jedan izuzetno ugledan univerzitet udružuje snage s jednim prilično etički sumnjivim partnerom - kaže organizator protesta Tobi Valš.

Valš dodaje da je pisao KAIST-u u potrazi za detaljnijim objašnjenjima, ali da nije dobio odgovor.

Uprkos tome što direktor KAIST-a Sung-Čul Šin pokušava smiriti tenzije uz tvrdnju da se Univerzitet "neće baviti nikakvim aktivnostima koje se protive ljudskom dostojanstvu'', Valš kaže da Univerzitet još nije pružio odgovor na brojna pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.