WEBSTRESSER OBOREN

Policija u Hrvatskoj uhapsila jednog od najopasnijih hakera svijeta

Avaz.ba

25.4.2018

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu.

S više od 136.000 registriranih korisnika i četiri miliona kibernetičkih napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta, objavio je MUP Hrvatske.

Webstresserom je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. aprila 2018. te je protiv njega podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krivična djela protiv kompjuterskih sistema, programa i podataka, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije te time potvrdili spremnost hrvatske policije da se bori s najsloženijim oblicima kibernetičkih prijetnji.

- Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španije, Italije i Hong Konga koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada te je međunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je provedena pod kodnim imenom Manufaktura - saopćio je hrvatski MUP.

Tokom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada internet-stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim online uslugama.

Nekada su počinioci koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internetske tehnologije, no s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj. Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem online platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput bitkoina te mu je za iznos već od 15 EUR na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na internet-stranice po izboru korisnika.

Stranica Webstresser.org od jutros više nije online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.