WEBSTRESSER

Dvojica srbijanskih hakera uhapšena u velikoj policijskoj akciji

Telegraf.rs

25.4.2018

Dvojica državljana Srbije, Jovan M. (19) iz Prokuplja i Vukašin D. (21) iz Rume, uhapšena su zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori servisa WEBSTRESSER.

U akciji koja je trajala dva dana učestvovale su nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Njemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

- WEBSTRESSER je smatran za najveće svjetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, s više od 136.000 registriranih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila ove godine na razne internet-domene širom svijeta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične online usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija online igara na internetu, saopćeno je iz MUP-a.

Sama istraga ove međunarodne kriminalne grupe započeta je u oktobru 2017. godine od holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobivenih od NCA iz Velike Britanije.

Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sjedištu Europol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem Jovana i Vukašina.

Nakon toga, na većem broju lokacija širom svijeta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok je servere preko kojih su izvodili kriminalne napade preuzela policija.

Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen, a njegovu serversku infrastrukturu zaplijenile su policije Njemačke, SAD i Holandije.

Na internet-stranici "webstresser.org" danas je postavljena tzv. STOP stranica.

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta poduzete su, također, daljnje operativne mjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.