HAKERI

U Hrvatskoj nije uhapšen "najopasniji haker na svijetu" jer on to nije: Ovo su najopasniji hakeri svih vremena

Express.hr/M. Da.

26.4.2018

Webstresser.org najveći je svjetski internet servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu.

S više od 136.000 registriranih korisnika i čak četiri miliona kibernetičkih napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta, objavio je MUP Hrvatske.

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. aprila 2018. godine te je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška kaznena djela protiv kompjuterskih sistema, programa i podataka, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Međutim, iako su hrvatski mediji bombastično najavili kako je "uhapšen najopasniji haker na svijetu", 19-godišnji Hrvat koji je upravljao Webstresserom je realno daleko od takve titule.

Za razliku od anonimnog 19-godišnjeg Hrvata, ovo su zaista neki od najopasnijih hakera na svijetu.


Ros Ulbriht (Ross Ulbricht)

Vjerovatno najkontroverzniji stručnjak za kompjutere svih vremena je Ros Ulbriht, osnivač SilkRoada, stranice koju su ponekad nazivali "e-Bay za droge", a koja se nalazila duboko u mračnom prostoru Dark neta. Nakon gotovo ekspresnog suđenja u SAD-u osuđen je na doživotnu kaznu, ponajviše zato što je bio naručio ubistvo jednog korisnika SilkRoada. Sud nije uzeo u obzir činjenicu da je plaćeni ubojica zapravo bio prikriveni agent FBI-a.


Genadij (Gennadiy) Kapkanov

Glavni 'mozak' međunarodne hakerske organizacije bio je porijeklom Rus, i na čelu sofisticirane kriminalne mreže poznate pod nazivom Avalanche. Pri prvom pokušaju hapšenja policiji je pružio veliki otpor i navodno ih napao pucnjevima iz kalašnjikova. Pokušao je pobjeći koristeći ukrajinski pasoš. Stranica Avalanche je bila aktivna sedam godina, a istraga se provodila u 40 zemalja. Ugašena je krajem 2016. godine.


Evaldas Rimasauskas

Ovaj 48-godišnjak postao je tražen nakon što je otkriveno kako je u prevarama, prvenstveno usmjerenima na Facebook i Google, zaradio više od 100 miliona dolara. U dvije godine postojanja svoje tvrtke, koju je registrirao u Litvaniji, upotrijebivši isti naziv kao i jedan azijski proizvođač računala. Tako je i varao druge, tvrdeći da je proizvođač i tražio plaćanje za usluge. Novac kojeg su mu platili elegantno je skrivao po računima širom svijeta.


Sergej Medvedev

Pod motom 'U prevaru mi vjerujemo' vodio je stranicu koja je prodavala ilegalne proizvode upotrebljavajući bitcoin. Tokom šest godina prevare su mu donijele dobru zaradu. Ovaj Rus je bio drugi čelni čovjek međunarodne organizacije poznate pod nazivom 'Infraud'. Organizacija je u osam godina svog postojanja bila poznata po krađama kreditnih kartica i bankovnih podataka, reketarenju, klađenju i sl.


Kim DotCom (Kim Šmic, Schmitz)

Osnivač popularne platforme za dijeljenje fajlova Megaupload još je kao tinejdžer u Njemačkoj stekao hakersku slavu. Sa 17 godina Kim DotCom je probio zaštitu Deutsche Telekoma i pokrao podatke korisnika. Uhvaćen je i dobio je dvije godine uslovne zatvorske kazne.

Nakon što mu je FBI zatvorio Megaupload, SAD su Kim DotComa optužile za pranje novca, reketiranje i internetske prevare, pa je emigrirao na Novi Zeland gdje se i danas nalazi i gdje eskivira sve zahtjeve za izručenjem. Kim DotCom uživa veliku popularnost na internetu, pogotovo u gejmerskoj zajednici, s obzirom da je i sam profesionalni gejmer u igrama Call of Duty (bio svjetski prvak), Destiny i Fortnite.


Geri Mekinon (Gary McKinnon)

Mekinon je uspio provaliti u kompjuterski sistem Pentagona gdje je ostavio poruku "Vaša sigurnost je sr*nje". Tokom 2001. i 2002. godine Mekinon je više puta napao i probio zaštitu sistema američke vojske i NASA, gdje je brisao fajlove i mijenjao šifre.

Jednom je upao u sistem američke vojske, te napravio toliko štetu da je na 24 sata bila zaustavljena sva proizvodnja bojeve municije u SAD. Uhapšen je 2002. godine i trenutno se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Američku je vojsku napadao jer vjeruje da ona stoji iza napada 11. septembra 2001. na Tornjeve blizance u Njujorku, a vladu SAD smatra "glavnim sponzorima terorizma u svijetu".


Džejms Ančeta (James Ancheta)

Mladić iz Kalifornije je koristeći virus "rxbot" preuzeo kontrolu nad 500.000 kompjutera, od kojih su mnogi pripadali američkoj vojsci. Koristio je te kompjutere za DDoS napade. Tokom 2004. godine oborio je na desetine hiljada stranica širom svijeta. Uhapšen je 2005. godine.


Astra

Haker pod nadimkom "Astra" nikada nije identifikovan. Grčke vlasti su 2008. godine potvrdile da je ovaj haker ukrao podatke kompanije Dassault Group, koja se bavi razvojem vojne tehnologije i borbenih aviona. Ukradene podatke potom je prodao klijentima na Bliskom istoku, Brazilu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Južnoj Africi. Šteta koju je kompanija Dassault pretrpila uslijed ovog procijenjena je na 360 miliona dolara.


Guccifer 2.0

Nikad nije uhvaćen, nikad nije ni identifikovan, a izveo je jedan od najznačajnijih hakerskih napada u historiji interneta.

Naime, osoba koja se krije iza nadimka "Guccifer 2.0" upala je u mrežu DNC (Demokratski nacionalni komitet) i podatke i mailove koje je tu našla proslijedila je stranici Wikileaks. Upravo je ovo bilo ključno u pobjedi Donalda Trampa (Trump) na predsjedničkim izborima u SAD, jer je Guccifer 2.0 pokradenim mailova potpuno dikreditirao Trampovu protivnicu na izborima, Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Iako američke sigurnosne agencije vjeruju da je Guccifer 2.0 pripadnik neke od ruskih hakerskih organizacija, koje se nalaze pod kontrolom vlade, to je malo vjerovatno jer je Guccifer 2.0 mnogo prije napada na DNC na stranici yo4jmu6dsfaeekt3.onion na Dark netu, nudio svoje hakerske usluge koristeći engleski i rumunski jezik.

U intervjuu za Vice 2016. godine Guccifer 2.0 je priznao da je po nacionalnosti Rumun, te je odbio svaku povezanost sa Rusijom.

Međutim, vrlo je vjerovatno kako Guccifer 2.0 priča istinu kada kaže da nije Rus, ali je isto tako vrlo vjerovatno da je radio za Rusiju, odnosno neku od njenih kibernetičkih agencija.

Bilo kako bilo, nakon predsjedničkih izbora u SAD i upada na servere DNC-a, Guccifer 2.0 se potpuno povukao sa scene.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.