HAKER

Nije imao ništa od škole, a zaradio je milione

24sata.hr

26.4.2018

K. R. (19) iz Zaprešića dva puta je obnovio razred u srednjoj školi. To ga nije spriječilo da putem servisa Webstresser zaradi oko 1,4 miliona kuna (oko 364.000 maraka).

Prijatelj kaže da je K. R. pristojan dečko...

Lica skrivena ispod crne majice, K. R. (19) iz Zaprešića, hakera koji je upravljao servisom za kibernetičke napade na vlasnike stranica iz cijelog svijeta, policajci su jučer ujutro doveli pred Županijski sud u Velikoj Gorici.

Dežurni sudija istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. U saopćenju objavljenom na stranicama suda navodi se da mladića sumnjiče za dva kaznena djela, ometanje rada računarskog sistema te da je djelo počinio sredstvom (servisom) namijenjenim za izvršenje napada na veći broj računarskih sistema.

Vjeruju da je od 2015. do 24. aprila 2018. godine, iz porodične kuće u Zaprešiću, upravljao računarskim sistemom dostupnim na stranicama webstresser.com i Webstresser.org. Taj je servis omogućavao korisnicima da za novčanu naknadu unajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service) napada na internet-poslužitelje po izboru. Takvi napadi, pojašnjava sud, označavaju sprečavanje pristupa napadnutom računarskom sistemu slanjem mnogobrojnih korisničkih upita.

Mladić je tako, tokom dužeg razdoblja, onemogućavao ili otežavao pristup internetskim stranicama, čime je vlasnicima prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu. Servis je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Holandije.

Koliko je Webstresser bio popularan, govori podatak da je imao više od 136.000 registriranih korisnika, a u tri godine ostvario je četiri miliona kibernetičkih napada. Platiti se moglo putem paypala ili u kriptovaluta poput bitkoina, a najjeftiniji paket koštao je 15 dolara za mjesec, u trajanja od 20 minuta na dan.

Tužilaštvo sumnja da je uz pomoć tog servisa u tri godine nezakonito zaradio najmanje 163,75124693 bitkoina, približne vrijednosti 1,4 miliona kuna.

Na račun uplata bitkoina koje je dobivao na CrypPai račune podizao je Visa Prepaid platne kartice, a pretragom njegovog doma policija je pronašla i potvrdu kompanije Moro1993 za kupnju zlatnih poluga.

Na Webstresser se moglo spojiti i naručiti napad i putem mobitela, a za korištenje servisa nisu bila potrebna nikakva posebna informatička znanja.

Kako doznaje 24sata.hr, K. R. pohađa 3. razred Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu. Njegov prijatelj otkrio nam je da baš i nije bio zainteresiran za školu, zbog čega je dva puta pao razred.

Prijatelj K. R. kazao nam je i da je riječ o dobrom, pristojnom dečku, koji je znanje stekao sam, malo pomalo, koristeći i forume.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.