WEBSTRESSER

Otac hakera iz Srbije: Programirao je nešto za tog Hrvata i dobivao sitne pare

Vecernji.hr

28.4.2018

Otac Jovana M. (19), hakera iz Prokuplja koji je uhapšen prije nekoliko dana, u međunarodnoj akciji u kojoj je uhapšen i 19-godišnjak iz Zaprešića, ispričao je za "Blic" da je njegov sin godinama programirao "nešto za tog Hrvata", ali da nije imao lošu namjeru. 

Jovan M. je uhapšen zajedno s Vukašinom D. (21) iz Rume. Osumnjičeni da su bili administratori servisa Webstresser hakerske grupe, koja je po narudžbi klijenata srušila četiri miliona internet-stranica u svijetu. 

Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija... Otkad mu je sin uhapšen, otac je u šoku. 

- U rasulu sam. To što je još kao klinac programirao nešto za tog Hrvata i dobivao neke sitne pare, ne znači da bi trebalo dijete demonizirati. On je, čak, provjeravao sigurnost nekih naših internet-stranica ranije i slao im mailove da ih upozori na propuste u sigurnosti. To mi se lično pohvalio - priča Milan M. 

Kaže da njegovo dijete nije zlonamjerno. 

- On je vrlo pošten i nema kvarnu dušu - rekao je otac. 

Jovan M. je, inače, sve donedavno bio učenik Tehničke škole u Prokuplju. Školovao se vanredno zbog čak 300 sati izostanaka, a iz informatičkih je predmeta imao dvojke. Njegove školske kolege kažu da je bio "zaluđen kompjuterima", ali ih je šokirala vijest da je uhapšen. 

Podsjetimo, Kristijan Razum (19) iz Zaprešića, koji je osumnjičen da je vodio najveći servis za DDoS napade Webstresser.org, priveden je u Velikoj Gorici, nakon čega mu je određen pritvor od mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.