REORGANIZACIJA

Skandal ništa ne mijenja, Zakerberg i dalje na čelu Facebooka

AFP

CdM

9.5.2018

Izvršni direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg (Zuckerberg) zadržao je sva svojaprava u toj kompaniji koja se bori da popravi imidž poslije skandala sa podacima korisnika, zbog kojeg je više visokih rukovodilaca dobilo nova zaduženja.

Portparol kompanije je potvrdio da je jučer došlo do reorganizacije, najznačajnije otkako je Facebook osnovan prije 15 godina.

Zakerberg i njegova najbliža saradnica Šeril Sandberg (Cheryl Sandberg) nisu pretrpjeli nikakve promjene.

Do promjena je došlo i u timovima za proizvode i tehnologiju, stvaranjem tri tima od kojih će jedan biti posvećen blokčejn (blockchain) tehnologiji, primijenjenoj na kriptovalutama, a vodit će ga dosadašnji šef Messengera Dejvid Markus (David Marcus).

Sajt Recode navodi da iako je više od 10 ljudi dobilo nove funkcije ne djeluje da je iko napustio kompaniju.

Imidž Facebooka ozbiljno je narušen kada je u martu otkriven skandal s firmom Cambridge Analytica, povezanom sa predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa (Trump), koja je nepropisno došla do podataka desetina miliona korisnika društvene mreže.

Zakerberg se više puta izvinio, čak i pred Kongresom SAD, gdje je od njega zahtijevano da položi račune o lažnim vijestima i drugim načinima političke manipulacije na Facebooki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.