UNOSAN POSAO

Otkako je pokrenuo Facebook, Zakerbergu svakog dana stavimo u džep 14,5 miliona dolara

100posto.hr

15.5.2018

Tvorac Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) proslavio je svoj 34. rođendan.

Iako u zadnje vrijeme, nakon afere Cambridge Analytica, baš i nema pretjeranog razloga za slavlje, Zakerberg i dalje može biti spokojan barem što se financija tiče.

Naime, prema podacima Forbesa, na svoj 34. rođendan težak je 74 milijarde dolara, a kad se to preračuna proizlazi da je svakog dana svog života zaradio 5,97 miliona dolara. Nije loše?

Od njega ipak ima jedan uspješniji, osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos). Ne samo da je Bezos najbogatiji čovjek na svijetu, imovina mu se procjenjuje na 132 milijarde dolara, već ima i najipresivniju prosječnu dnevnu zaradu od 6,8 miliona dolara.

Bil Gates, koji je 1987. u svojoj 31. godini postao najmlađi milijarder ikada, drugi je najbogatiji čovjek s Forbesove liste. S obzirom da je napunio 62 godine prosjek mu je pao na "samo" 4 miliona dnevno, dok je treći s liste Voren Bafe (Warren Buffet) u svojoj 87. godini zadržao impresivan prosjek od 2,7 miliona dolara dnevno.

No, ako Zakerbergu računamo samo razdoblje otkako je pokrenut Facebook, onda mu dnevna zarada ide do fascinantnih 14,5 miliona dolara. A unatoč aferi, cijena dionice tvrke i dalje raste, samo ove godine zabilježen je skok od šest posto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.