TEHNOLOGIJA

Zemlja više nije ravna na Google Mapsu

Screenshot

Tportal.hr

6.8.2018

Novo izdanje Googleove aplikacije matični nam planet prikazuje kao globus, a kopnene površine prikazane su u veličini bližoj stvarnoj.

Nova način rada Google Maps 3D Globe zasad je dostupan samo za stolne računare, što će reći kako je Zemlja u izdanju te aplikacije za mobitele još uvijek ravna.

S druge strane, Grenland više nije iste veličine kao i Afrika. Google Maps dosad je koristio Merkatorovu projekciju, koja predstavlja planet na ravnu površinu.

Tu se projekciju inače često koristi zato što je pregledna i lako ju je štampati na karte. No, ne prikazuje Zemlju kakva doista jest: objekti bliži Zemljinim polovima čine se većima nego što to doista jesu. Tako Grenland izgleda kao da je veličinom jednak Africi, iako je u stvarnosti 14 puta manji.

U Googleu su Merkatorovu projekciju koristili kako bi sačuvali vjernost prikaza cesta u područjima na višim zemljopisnim širinama, poput primjerice nordijskih zemalja.

Google Maps je u junu osvježen nadogradnjom koja olakšava pronalaženje restorana, dok je nedavno u dijeljenje lokacije dodan i podatak o stanju baterije, piše Verge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.