LIFESTYLE

"Microsoft" tvrdi da je otkrio novi napad zloglasnih hakera za koje se vjeruje da su povezani s Rusijom

Avaz.ba

21.8.2018

Američka kompanija "Microsoft" saopćila je danas da je otkrila nove ruske hakerske napade na političke organizacije u SAD uoči jesenjih izbora za Kongres.

Tehnološki gigant naveo je da je hakerska grupa povezana s ruskom vladom napravila lažne internet-domene koji liče na dvije konzervativne organizacije "Hadson institute" i "International Republican Institute".

Još tri lažna domena su napravljena da liče na stranice Senata SAD.

"Microsoft" nije ponudio dodatne opise lažnih sajtova, naveo je AP.

Ovo otkriće je uslijedilo nekoliko sedmica nakon je demokratska senatorka Kler Mekkeskil iz Misurija objelodanila da su ruski hakeri neuspješno pokušali da se infiltriraju u njenu kompjutersku mrežu u Senatu.

Novi hakerski napadi liče na ruske napore uoči izbora 2016, za koje obavještajni zvaničnici SAD navode da su pomogli u pobjedi Donalda Trampa, navodi AP.

Ovog puta, umjesto da pomažu jednoj partiji, "te aktivnosti su u osnovi fokusirane na ometanje demokratije", rekao je Bred Smit, predsjednik "Microsofta". On je dodao da nema naznaka da su hakeri uspješno uvjerili nekoga da klikne na lažne sajtove čime bi mogli da budu izloženi krađi podataka.

"New York Times" navodi da okretanje ruskih hakera ka novim metama podvlači ciljeve ruske obavještajne službe da omete svaku institucionalnu kritiku Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina.

U odboru IRI-ja, koji je decenijama radio na širenju demokratije u svijetu, nalazi se šest republikanskih senatora i kandidat za Senat, istaknuti kritičar Rusije u SAD, Mat Romni, dok je "Hadson institute" je radio na programima za ispitivanje korupcije u vladama širom svijeta s Rusijom kao jednim od glavnih meta.

"Microsoft" je naveo da je napade izvela hakerska grupa "Strontium", koja je poznata i kao "Fancy Bear" ili "APT28".

Specijalni istražitelj Robert Muler, koji ispituje veze štaba Donalda Trampa s ruskom vladom, povezao je tu hakersku grupu s ruskom obavještajnom službom GRU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.