LIFESTYLE

Roboti ubice nisu zabranjeni

DW

1.9.2018

Pregovori UN o takozvanim robotima ubicama završeni su u Ženevi bez dogovora. Čini se da sporazuma oko zabrane neće ni biti - zbog protivljenja SAD, Izraela, Velike Britanije, Rusije, Južne Koreje i Australije.

U Ženevi je bez ikakvih opipljivih rezultata završena cjelosedmična konferencija UN o borbi za kontrolu prozvodnje i upotrebe potpuno autonomnog oružja (LAWS) - takozvanih robota ubica. Na konferenciji je učestvovalo 88 država, kao i stručnjaci za razoružanje, naučnici i nevladine organizacije.

Iako je većina učesnika glasala za pregovore o novom međunarodnom zakonodavstvu u ovoj oblasti, do sporazuma oko toga nije došlo, pošto takav dokument mora biti usvojen jednoglasno.

Nekoliko država je izjavilo da bi trebalo nastaviti pregovore o potpuno autonomnom oružju, ali se snažno suprotstavljaju bilo kakvom radu usmjerenom na novi sporazum, političku deklaraciju ili bilo koje druge nove mjere za rješavanje opasnosti koje predstavlja ovo oružje.

Te države - SAD, Izrael, Velika Britanija, Rusija, Južna Koreja i Australija - više puta su izrazile želju da istražuju potencijalne „prednosti" ili „koristi" razvoja i upotrebe smrtonosnih autonomnih sistema oružja. Ove zemlje ulažu dosta novca u vojnu upotrebu vještačke inteligencije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jednom prilikom rekao da će svijetom vladati onaj ko bude vodeći u vještačkoj inteligenciji. On se boji da bi vodeću ulogu na tom polju mogle imati SAD ili Kina. SAD smatraju da bi se upotrebom vještačke inteligencije smanjile civilne žrtve i „kolateralna šteta”. SAD navode da bi kompjuter, za razliku od vojnika, imao bolji pregled nad velikim brojem informacija na ratištu i na taj način pravio manje grešaka.

Međunarodna zajednica u svom sjedištu u Ženevi raspravlja o tome još od 2004. godine. Razgovori se vode u okviru Konvencije UN o kontroli nekonvencionanog oružja. Iz neformalnih razgovora su 2017. godine nastali zvanični razgovori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.