TECH

Odustaju li mladi od Facebooka?

Tokom proteklih 12 mjeseci 54 posto ispitanika mijenjalo je postavke privatnosti

Arhiv

B92

12.9.2018

Istraživanje koje je nedavno objavila u Sjedinjenim Državama organizacija "Pew Research Center" imalo je cilj da otkrije jesu li se stavovi ispitanika prema Facebooku promijenili nakon niza skandala, od utjecaja na američke predsjedničke izbore 2016. godine do skandala s kompanijom "Cambridge Analytica", nakon kojeg je pokrenuta kampanja "Delete Facebook".

Reklo bi se da je odgovor potvrdan. Rezultati istraživanja provedenog na 4.594 odrasle osobe u SAD između 29. maja i 11. juna ove godine ukazuju kako je utjecaj niza skandala imao značajne posljedice na to kako se ljudi odnose prema Facebooku.

Tokom proteklih 12 mjeseci 54 posto ispitanika mijenjalo je postavke privatnosti, 42 posto napravilo je pauzu od korištenja Facebooka na bar nekoliko sedmica, dok je 26 posto obrisalo aplikaciju za Facebook. Ukupno gledano, 74 posto korisnika Facebooka poduzelo je bar jednu od opisanih aktivnosti.

Pritom, politička uvjerenja nisu igrala značajnu ulogu: to su podjednako činili i pobornici Demokratske i Republikanske stranke. Međutim, životno doba je bilo bitno. Mlađe osobe bile su sklonije poduzimanju akcije. Čak 44 posto ispitanika starih između 18 i 29 godina tvrdi kako je obrisalo aplikaciju za Facebook. Tek 12 posto starijih od 65 učinilo je isto.

Naravno, rezultate istraživanja ne treba koristiti za zaključivanje o cjelokupnoj populaciji Facebooka, koja trenutno broji 2,2 milijarde korisnika. Ne samo što je obuhvatilo razmjerno mali broj korisnika već je pokrilo samo područje Sjedinjenih Država.

Ipak, istraživanje ukazuje na to kako je Facebookov ugled pretrpio ozbiljan udarac, naročito među mlađom populacijom, piše "Make Use Of".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.