PROBLEMI

A trebao je srušiti Facebook: Gasi se Google+

Index.hr

9.10.2018

"Google" će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i postrožiti mjere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inžinjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500 hiljada korisnika. 

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Googleovom blogu.

Nijedan inžinjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrijebio, zaključak je analize, prenosi "Index.hr".

"Wall Street Journal" (WSJ) prethodno je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore i memoradnum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne izvijestiti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U "Googleu" strahuju da bi objava problema prizvala usporedbu sa curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema "Cambridge Analytici", piše WSJ.

"Google" je pokrenuo društvenu mrežu Google+ 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka koji je na temelju podataka korisnika o prijateljima, te lajkova i aktivnosti na internetu bio u prilici preciznije plasirati oglase.

Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vijestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije skupina prijatelja u "krugove". Uprkos tome, odziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.