POVRATAK VINILA

Vraća se njegovo veličanstvo-gramofon!

McIntosh Announces MT2 Precision Turntable građen je kao oklopno vozilo od drveta i aluminija

Građen kao oklopno vozilo. Audio Lifestyle

Avaz.ba

3.11.2018

Vinil se vratio na velika vrata. Bilo da se radi o reizdanjima, kopanju rariteta, posebnim audiofilskim nakladama ili underground kopijama, sve više ljudi uživa u mirisu, dodiru, dizajnu i toplom zvuku gramofonskih ploča.

Zeleno svjetlo

Jedan od tih uređaja je McIntosh Announces MT2 Precision Turntable, koji je građen kao oklopno vozilo. Stabilan i masivan, s vrhunskim performansama, nije ni čudo što ga je “Rolling Stone” nazvao gramofonom za bogove.

Gramofon ima drveno postolje, a njegova gornja i srednja akrilna obloga dizajnirani su tako da apsorbiraju neželjene vibracije kako bi se slušatelj mogao usredotočiti na muziku. Vinil se stavlja na aluminijski tanjir debljine od 2,54 centimetra, koji je odozdo osvijetljen prepoznatljivim tamnozelenim svjetlom, s vanjskim dijelom od polioksimetilena, što rezultira stabilnošću brzine reprodukcije i smanjivanjem vibracija.

Reprodukcija bez buke osigurana je dizajnom, jer ručicu od posebne legure spaja s eliptičnom dijamantnom iglom, a ležajevi od safira i keramike, također, doprinose ublažavanju vibracija. MT2 je kompatibilan s velikim brojem ugrađenih pojačala McIntosh i konfiguracijama kućnog kina putem nebalansiranih izlaza, lociranih na stražnjoj strani uređaja.

Ljubitelji zvuka

Početna cijena od 4.000 dolara može narasti i do 6.500 dolara, ovisno o lokalnom porezu, transportnim troškovima i marži. No, ovo nikako nije igračka za novake u redovima ljubitelja gramofonskog zvuka nego za iskusne ovisnike koji znaju što žele od svog gramofona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.