NAPADI

Francuski hakeri ukrali podatke firmi koja se bavi dizajniranjem nuklearki

Pritom su uspjeli sakupiti 65 GB povjerljivih i manje povjerljivih podataka

Bug.hr

6.11.2018

Francuski hakeri, poznati kao "Čudovišta iz Cigeoa", uspješno su hakirali računalne sisteme francuske firme ''Ingérop''. Pritom su uspjeli sakupiti 65 GB povjerljivih i manje povjerljivih podataka.

Inspiraciju za svoje ime hakeri su našli u projektu ''Cigeo'', koji u budućnosti predviđa podzemno odlaganje nuklearnog otpada na sjeveroistoku Francuske, a upravo je firma ''Ingérop'' radila na tom projektu. Osim zbrinjavanja nuklearnog otpada, ova firma bavi se i dizajnom nuklearnih centrala, konstrukcijom zatvora te tramvajskih i željezničkih linija.

Cilj hakera pri napadu na računalne sisteme firme ''Ingérop'' pokušaj je sprečavanja gradnje spomenute lokacije za odlaganje nuklearnog otpada aktivizmom, odnosno u ovom slučaju krađom osjetljivih podataka.

Ukradeni podaci potom su osvanuli na dark netu te navodno sadrže razne projekte nuklearnih centrala, mapa sistema za videonadzor u raznim fazama razvoja od početnog projekta do posljednje faze razvoja i realizacije, i to ne samo u Francuskoj već i u Njemačkoj, Španiji i zemljama Južne Amerike.

Sam napad dogodio se u junu, no postao je poznat tek sada zahvaljujući njemačkim i francuskim medijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.