TEHNOLOGIJA

Finska legenda se vraća na velika: Nokia 9 imat će pet kamera

Dosadašnje glasine govore kako će Nokia 9 imati 5,99-inčni zaslon, kako će se temeljiti na Snapdragonu 845 te kako će imati 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije

Nokia 9: Zaslon od 5,99 inča. Twitter

Avaz.ba

1.1.2019

Dugo očekivana Nokia 9 PureView zadnjih se dana sve češće pojavljuje u medijima. Nakon curenja fotografija dizajna zaštitnih maski, sada je stigla i prva fotografija za medije koja otkriva potpuni dizjan uređaja.

Pet stražnjih kamera (ZEISS) time su još jednom potvrđene kao relevantan podatak, a ne kao tek pusta želja ljubitelja brenda. Presijavanja na fotografiji (renderu zapravo) otkivaju kako Nokia 9 PureView ima kućište načinjeno od metala i stakla. Okvir kućišta je metalan, a poleđina od stakla.

Dosadašnje glasine govore kako će Nokia 9 imati 5,99-inčni zaslon, kako će se temeljiti na Snapdragonu 845 te kako će imati 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Na press renderima vidi se kako je i ovaj HMD-ov mobitel dio Android One programa, što znači kako će stići s čistim Androidom (9.0 Pie) te kako su mu osigurane buduće nadogradnje na Android 10, pa i 11.

Render potvrđuje i ranije glasine kako će Nokia 9 PureView imati skener otiska prsta unutar zaslona tj. ispod zaslona. Budući da je izvor rendera Evan Blass ne treba sumnjati u prikazano. Pa čak ni u datum na zaslonu – 1. October. Naime, Nokia 9 je već trebala biti predstavljena, ali je u zadnji tren predstavljanje odgođeno dok se ne isprave problemi sa stražnjim kamerama.


Drugi izvor, potrudio se malčice više (mysmartprice) te se dokopao marketinškog videa koji je potvrdio gornje navode, ali i otkrio neke nove. U njemu se jasno vidi kako će kvaliteta fotografija snimljenih ovim mobitelom biti na visokoj razini. Proizvođač između ostalog navodi kako će kamere istovremeno snimati pet fotografija koje će pritom „hvatati“ do 10x više svjetla što će u konačnici rezultirati oštrim HDR fotografijama.

Što se zaslona tiče, u videu se navodi PureDisplay s dijagonalom od ranije spomenutih 5,99 inča, ali i s 2K rezolucijom i podrškom za HDR 10. Korisnicima se i službeno obećava dvogodišnja podrška vezano uz nadogradnje operacijskog sustava kao i beskonačni prostor za pohranu fotografija na Google Photos.

Za mrzitelje kabela i raznih drugih žica imamo dobru vijest – Nokia 9 PureView imat će podršku za bežično punjenje baterije (Qi wireless). Nokia 9 PureView trebala bi prema zadnjim informacijama biti predstavljena krajem siječnja 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.