TEHNOLOGIJA Olakšanje za vozače

Automobili će se u budućnosti samostalno parkirati, a baterije puniti bežično

Sistem će postati komercijalno dostupan 2025. godine kada će biti lansirana vozila

Avaz.ba
23.01.2019 12:03

Kia i Hyundai predstavili su koncept za bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS - Automated Valet Parking System). 

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo automatski ukloniti s mjesta za punjenje i time drugim električnim vozilima omogućiti punjenje.

Princip rada sistema je sljedeći. 

Nakon naredbe za punjenje vozila putem pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog mjesta i započeti punjenje. 

Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću sistema AVPS te tako omogućiti punjenje drugim vozilima. Uz to, kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sistema punjenja i, naravno, vozača. Parkiralište pritom šalje lokacije raspoloživih mjesta za parkiranje i punjenje.

Očekuje se da će ovaj sistem postati komercijalno dostupan 2025. godine, kada će biti lansirana vozila opremljena tehnologijom autonomne vožnje 4. stepena.

Videoprikaz djelovanja sistema punjenja električnog vozila i automatskog parkiranja pogledajte u nastavku.

Tagovi

Kia Hyundai AVPS
NA VRH