IZUMI

"Fordov" robot koji dostavlja pakete hoda kao čovjek

Poznati proizvođač automobila eksperimentira s nečim posve drugačijim

"Ford": Robot može nositi paket težine do 20 kilograma. Screenshot

Index.hr

23.5.2019

Kompanija "Ford", najpoznatija po proizvodnji automobila, kamiona i drugih vozila, počela je eksperimentirati s nečim posve drugačijim: robotom za dostavu paketa.

Poznati proizvođač automobila tako je ovog utorka najavio kako testira robota koji će isporučivati pošiljke iz autonomnih, odnosno samovozećih vozila direktno do kućnih vrata korisnika.

"Ford" već neko vrijeme zbog porasta popularnosti online kupovine iskušava dostavu putem autonomnih vozila, no primijetio je kako je ponekad za korisnike nezgodno izlaziti iz njihovih domova kako bi preuzeli paket koji ih čeka u automobilu ili na nogostupu ispred kuće.

Stoga su se udružili sa startapom iz Oregona "Agility Robotics", koji je dizajnirao robota koji hoda poput čovjeka i može nositi paket težine do 20 kilograma. 

Robot naziva Digit može se penjati stepenicama, hodati po neravnom terenu ili ostati na mjestu čak i ako ga neko udari ili pokuša izbaciti iz ravnoteže.

Naprimjer, u promotivnom videu prikazano je kako Digit kruži oko skutera koji mu blokira put.


Kompanija "Ford" sve se više okreće proizvodnji električnih i autonomnih vozila, odnosno prilagođava promjenama u privredi koje se temelje na novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji. 

No, prilagođavanje novom tipu tržišta nije uvijek jednostavna. Firma se tako suočava s jakom konkurencijom kompanija poput "Googleove" matične firme "Alphabet" (GOOG) i "Tesle" (TSLA).

Prije nekoliko dana "Ford" je najavio da će otpustiti 10 posto zaposlenika kako bi smanjio troškove. 

Očekuje se da će autonomna vozila revolucionirati logistiku i transport te ugroziti milione radnih mjesta. Stručnjaci su do sada smatrali kako će poslovi povezani s direktnom isporukom paketa ostati sigurni, no roboti poput Digita mogu i u tom smislu utjecati na tržište rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.